Zoeken in deze blog

dinsdag 28 januari 2020

ZADENCRACKERS - grof en glad.

Hoe je je zaden gebruikt - in hun geheel of gemalen, gebroken - heeft een gans ander resultaat, allicht.
Ik hou van de grove zaden maar als jij liever de gebroken hebt, wel, dat kan ook.

Wat doe ik er in?
- 100 gr pompoenpitten
- 100 gr sesamzaad
- 60 gr lijnzaad
- 100 gr zonnebloempitten
- 1tl zouT ( als je geen zout wil gebruiken laat je het natuurlijk weg )
- 3 el psylliumvezels ( vind je in het Kruidvat, bij apotheek, in natuurwinkel...)
4 dl water ( maal je de zaden dan heb je meer water nodig: 6 dl, dit neemt meer water op )

Verwarm je oven op 150° C, warme lucht.

Meng alle droge ingrediƫnten, goed mengen, vooral de psylliumvezels, voeg dan het water toe en laat 10 min wellen, het wordt zacht en dik.

Strijk de massa dan dun uit over twee bakplaten, beleg ze eerst met bakpapier, strijk eventueel een dun laagje olijfolie over het papier want soms plakken de crackers nogal koppig vast aan het papier en dan moet je zitten prutsen om het papier eraf te krijgen.

Bak 1u, voel er aan, zijn ze nog niet droog uitgebakken bak dan nog even verder, hangt van je oven af.

Haal ze uit de oven, laat afkoelen, maak ze los, breek ze in stukken en bewaar ze luchtdicht, blikken doos is perfect.

Je kan spelen met de zaden, hou je wel aan de hoeveelheden om in het geheel aan 360 gr zaden te komen, anders kloppen de verhoudingen van de psyllium vezels niet meer.

De psylliumvezels zorgen ervoor dat alles aan elkaar gaat kleven, dat alles samenhoudt ook, daarbij is het zeer gezond en voedzaam.
Recept kreeg ik van mijn beste vriendin Trees, een vrouw die kan koken als de beste, die weet wat lekker en gezond is ook ;-)