Zoeken in deze blog

maandag 3 oktober 2011

New York cheese cake

Bodem:

250 gr droge koekjes ( Petit Beurre )
113 gr gesmolten boter
snufje zout.

Koekjes fijnmalen ( in blender of in een plastiek zak met deegrol ), mengen met de gesmolten boter.
Springvorm van 24 cm diameter met het koekedeeg bekleden, met de hand erin duwen, aandrukken met een glas, de randen tot boven toe.
Let er op dat de bodem goed aangedrukt werd.

Vulling:

1 kg platte kaas ( volle )
250 Gr mascarpone, moet niet maar mag er bij, geeft een vollere smaak en structuur. Gebruik dan minder platte kaas, 250 gr minder.
250 Gr suiker
3 el bloem of liever nog: vanillebloem
1 tl citroenrasp, mag meer zijn, ik gebruik de rasp van twee citroenen...
5 grote eieren
2 eidooiers ( ik neem in totaal 6 grote, ganse eieren )
1/2 tl vanille-extract
Of merg van een vanillestokje
Kaas met suiker, bloem en rasp schuimig kloppen.
Dan de eieren bijdoen, eigelen, één voor één, traag en niet te hard kloppen.


Vulling in de springvorm gieten.

In voorverwarmde oven van 230°C gedurende 15' bakken, dan oven op 100°C zetten en nog gedurende een uur laten bakken.

In de vorm laten afkoelen. Dit duurt uren.
In koelkast zetten, taart is lekkerste als ze koud is.
Verwijder de taart ook pas van de bakbodem als ze goed koud afkoelde, anders gaat de bodem stuk.

Aanvulling: hoeveelheden voor bakvorm van 18 cm diameter:


500 gr platte kaas
1 cup suiker
2 el vanillebloem ( kan ook in ander recept ipv de gewone bloem, geeft meer smaak en kleur )
20 cl room
4 eieren

Rest blijft gelijk, behalve de baktijd: ipv een uur op 100°C iets minder, ik schat een 40 à 50 min.
Dit tweede recept is zoeter en voller ook door de room.
1ste recept is een frisse citroenachtige roomkaastaart, tweede recept benadert meer de klassiek kaastaart lijk wij ze hier bij de patissier kopen.
Ze zijn allebei zeer lekker, is dus kwestie van voorkeur.
Belangrijk is lijk altijd: proef de vulling! Heb je graag citroen, doe het er dan bij. Ook lekker is onder de vulling een bakje frambozen mengen, of ander fruit.