Zoeken in deze blog

zaterdag 9 maart 2019

Vruchtenbavarois voor biscuittaart


Ingredienten:
200 gr frambozencoulis
5 dl opklopbare room
60 gr suiker - ik neem bloemsuiker, dat lost dadelijk op in de room.
10 gr bladgelatine
biscuit 24 - 26 cm diameter.

Een biscuittaart kan perfect en eenvoudig gevuld worden met een vruchtenbavarois, mijn voorkeur gaat uit naar frambozenbavarois ( ik koop diepvriesframbozen in de Colruyt, kost daar bijna niks en voor de bavarois zijn ze perfect! ), voor versiering bovenop de taart neem ik dan een klein bakje verse.
Aardbeien zijn ook lekker in een bavarois, passievruchten ook denk ik maar dat probeerde ik nog niet ...
Hoe maak je dat nu?
Voor een taart met diameter van 24 of 26 cm - zo nauw luistert dat nu ook weer niet - neem je 200 gr frambozencoulis ( zuiver framboos, uit de blender, door een zeef geduwd, dus zonder de pitjes ), 5 dl room, opklapbare room dus, 60 gr suiker, geutje citroen, proef vooral... en 10 gr bladgelatine. Als je bladgelatine koopt staat er meestal wel op hoeveel 1 blaadje weegt, maar ik raad toch aan een klein weegschaaltje te kopen dat zeer nauwkeurig weegt tot 3 cijfers na de komma, is zo handig.
De gelatine laat je minstens een half uur weken in koud water, de room klop je op met de suiker, de uitgeknepen gelatine laat je smelten in microgolf of in een klein steelpannetje op het vuur, en dan meng je dat onder het vruchtenmoes, daarna meng je alles onder de opgeklopte room ...
Ik doe er soms ook nog twee opgeklopte eiwitten onder om het iets luchtiger te maken.
De biscuit die je mooi in twee gesneden hebt, of in drie leg je terug in de vorm met cellofaan rand erom, laag bavarois, terug biscuit, terug bavarois.
Je kan op de bavarois op de tussenlaag ook verse framboosjes strooien, in kleine stukjes, of bosbessen, je moet dat zien, je moet voor ogen hebben welk effect je wil als je de taart aansnijdt.
Gebruik je gezond verstand een beetje maar werk zeer netjes en strak: de taart moet heel mooi gelijk zijn bovenaan, ook mooi horizontaal doorgesneden, daar bestaan allerlei hulpmiddelen voor, en de rest is eigen fantasie en smaak.
Voor de biscuit gebruik ik de laatste tijd gemakshalve de mix van Aveve, hoewel ik tegen mixen ben maar het is zo makkelijk en je bent zeker van je resultaat.
Voor een chokoladebiscuit zeef je cacaopoeder ( 2 eetlepels op 330 gr mix ) onder de mix en voeg je ook 1 ei extra toe, de rest blijft gelijk...
Ik zoek nog naar een goed recept voor biscuit, want moeilijk is dat nu ook weer niet, maar soms rijst hij toch niet lijk ik het wil.Dus ik blijf zoeken en proberen. En als het snel moet gaan: de mix!!

Je laat alles mooi opstijven in de koelkast, minstens vier uur.
Heb je teveel vulling: eet dadelijk op of doe in mooie glaasjes, extra dessertje ;)