Zoeken in deze blog

zaterdag 7 november 2015

Franse perentaart

Voor twee taarten van 26 cm diameter:

Deegbodem zanddeeg:
250 gr boter, zachte
250 gr bloemsuiker
2 eieren
500 gr bloem
Snufje zout
4 gr bakpoeder.

Alles kort kneden, bol vormen en in de koelkast laten rusten, liefst een nacht, anders een aantal uur.

Vulling:
Per taart 3 peren, indien ze niet rijp zijn, de peren pocheren in een lichte suikersiroop met citroen. Laten afkoelen.
Deeg voor de vulling:
200 gr Planta
300 gr suiker
6 eieren
2 citroenen, de schil geraspt, rest uitpersen
100 gr melk
300 gr bloem
10 gr bakpoeder
Snufje zout.

Planta met de suiker goed roeren, eieren 1 voor 1 toevoegen, de citroenzeste onder mengen, citroensap ook, melk, bloem en bakpoeder. Desgewenst - ik vind dit erg lekker - 100 gr gemalen amandelen, dan neem ik iets minder bloem.

Het zanddeeg uitrollen en in de beboterde en bebloemde bakvormen doen. Ik gebruik vaak bakpapier, is erg handig. Over de taartbodem een dikke laag confituur smeren: bessenconfituur, abrikozen, naar smaak. Dit voorkomt dat het zanddeeg zacht zou worden. Dan deeg van de vulling mooi over de twee taarten verdelen.

De geschilde peren mooi fijn insnijden en kransgewijs op de vulling leggen. Halve peren gaat, ik doe ze meestal in kwarten. Ik bedruppel de peren ook met citroensap als ik ze schil, anders kunnen ze verkleuren.

Oven voorverwarmen op 200°C, taarten gedurende 45 minuten bakken. De breinaaldtest doen, hangt van je oven af of ze al dan niet langer moeten bakken.
Met warme lucht zet ik de oven wel lager: 180 ° C.