Zoeken in deze blog

zaterdag 16 januari 2021

Appeltaartjes ( 8 stuks )

 Appeltaartjes, of vlaaitjes.  (Dit recept komt uit: Levine van Dooren, Brood 2, blz.157.)

De vulling is zeer lekker, kan gebruikt worden voor een grote taart, voor appelcake...

De truuk zit er in dat de vulling op voorhand wordt gemaakt, en een paar dagen in de koelkast kan bewaard worden... de smaak van de kruiden trekt er dan beter in trouwens.Begin dus ook best met de vulling:

180 gr water en sap van citroen in kom doen.

3 appels schillen, en in blokjes van +/- 1 cm snijden, in het water doen en omscheppen.

85 gr rozijnen, blauwe: afspoelen en bij de appels doen.

In pan met dikke bodem, of een kom die in de microgolfoven mag, ( dat doe ik dus want het brandt snel aan ...) 60 gr water mengen met 25 gr maizena, 75 - 100 gr suiker, 1 tl kaneel, snufje gemberpoeder, snufje kardemom, 1 tl vanille extract en 1 gr zout goed mengen, op vuur zetten en zachtjes laten koken tot suiker is opgelost.

Dan de appels en de rozijnen erbij doen, goed omroeren, en 15 minuten zeer zachtjes laten koken, gebruik dus géén moesappels, maar stevige appels ( Golden delicious, jonagold ...)

Laat de vulling afkoelen.


Deeg:

240 gr tarwebloem


40 gr maizena

5 gr droge gist

4 gr zout

15 gr suiker

30 gr zachte, ongezouten boter

125 gr koffieroom

1 klein ei

Maak gewoon deeg.

Laat 75 min rijzen, verdeel het in twee, laat rusten ( 20 minuten )

Verdeel in 8 stukken, vorm de taartjes en laat nog rijzen...

Bak af op 180°C, 25 minuten.