Zoeken in deze blog

zondag 16 januari 2011

Eenvoudige cake

Basisrecept:
150 gr boter ( Planta of roomboter )
175 gr suiker
2 eieren
snufje zout
200 gr zelfrijzende bloem
3/4 dl melk ( klein kopje )
1 pakje vanillesuiker

Cake bakken kan iedereen, is niet moeilijk maar een paar dingen zijn toch wel belangrijk.
Ik bakte waarschijnlijk al honderden cakes voor mijn kinderen op school, favorieten zijn chocoladecake en vanillecake. Appelcake heeft niet zo vaak succes hoewel het mijn lievelingscake is.
Waar moet je op letten?

Boter - ik gebruik voor alle gebak roomboter behalve voor cake, daar gebruik ik Planta voor, geen Solo, Planta - en suiker schuimig kloppen. Dit doe ik met de garde van de Kenwood.
(De vanillesuiker is nog een zeer teer punt: ik heb een grote hekel aan de vanillesuikers die overal verkocht worden, is echt niet goed. Maak je vanillesuiker zelf, steek een paar vanillestokken in een doos suiker, laat een aantal weken trekken en klaar is kees. elke keer als je vanille gebruikt, spoel nadat je het merg eruit gehaald hebt de vanillestok af en laat drogen, stop hem bij de suikerpot. Als je een hele hoop stokken erin zitten hebt, mix alles dan - stokken én suiker - in een blender, je krijgt een zeer aromatische beetje grijzige poeder. Dit kan je perfect gebruiken om je deeg te parfumeren. Dit terzijde.)
Laat dat maar goed kloppen, totdat het wit wordt. Klop er dan de eieren 1 voor 1 onder, het gaat lijken of het deeg schift maar dat geeft niet.
Verander dan de garde in de K-klopper, en werk nu rustig verder, echt rustig, niet meer snel kloppen maar traag en kalm.
Snuf zout onder mengen, zelfrijzende bloem lepel voor lepel bijvoegen ( niet meer zo hevig kloppen, mooi mengen...) afwisselend met geutjes melk.
Klaar is je deeg.

Wil je chocoladecake?
Smelt dan een paar repen zwarte chocolade met een geut melk in de microgolf op lage stad, let op: dit verbrandt snel... roer goed tot alles gesmolten is. Neem goede kwaliteit chocolade, zeker twee repen voor het basisrecept. Je kan er ook een lepeltje oploskoffie onder doen, is kwestie van smaak.
Neem dan een deel van het deeg - ik schat een derde - apart, meng er de chocolade onder en proef: is het niet zoet genoeg, suiker dan een beetje bij.
En doe een laagje wit deeg en daarop het bruine deeg, je hoeft dat niet te mengen, dat mengt zicht vanzelf wel door het bakken.

Deeg in een langwerpige ( of andere ) ingevette en met bloem bestoven bakvorm doen. Ik bekleed de laatste tijd mijn vormen met bakpapier, is een beetje meer werk maar de cake komt vlot uit de vorm, is sneller afgewassen, houdt mooi zijn vorm.

Mooi gladstrijken en afbakken, 1u op 160 °C.
Dit is genoeg voor een niet al te grote bakvorm. Bak je meerdere cakes tegelijk blijft de baktijd ongeveer hetzelfde behalve als je een grote vorm neemt waar het dubbele van het basisrecept in gaat, dan verleng je de tijd, niet verdubbelen, maar probeer met een breinaald om het halfuur hoe hij bakt.

Laat de cake effe rusten als hij uit de oven komt, hij krimpt dan een beetje en je brandt je vingers er niet aan.
Ontvorm hem dan en laat hem uitdampen op een rooster.

Deze cake bewaart erg goed, pak hem in alufolie in of bewaar hem in een plastieken doos.
Je kan hem ook goed invriezen.
Bak er meerdere in één keer, de oven moet toch werken en je bent toch bezig.
Je kan er eentje uitdelen aan iemand die graag cake eet of die je graag ziet.