Zoeken in deze blog

woensdag 18 mei 2011

Bishops' buns ( krentenbroodjes met gember en kaneel ) uit kookboek van Lady Sysonby's cook book ( tweede helft 19de eeuw - eerste helft 20ste eeuw )

200 gr boter
175 gr bruine suiker
1/4 tl gemalen gember en 1/4 tl gemalen kaneel
350 gr bloem
2 eieren, goed los geklopt
facultatief: 125 gr rozijnen
60 gr krenten

2 tl bakpoeder
1 citroen ( schil geraspt )
60 gr amandelen: geschaafd

Boter met suiker romig kloppen: 10 minuten.
Ondertussen de citroenen uitpersen, de rozijnen in het sap laten weken.
Kruiden en bakpoeder bij de gezeefde bloem mengen.
Bloem, eieren, gedroogde vruchten bij boter-en-suikermengsel doen samen met de citroenschil.
Hoopjes van 1 eetlepel op bakplaat met bakpapier leggen.
Bestrooien met de amandelschilfers.
Bakken op 180°C gedurende 15 tot 20 minuten.

Noot: de rozijnen en krenten hebben de neiging om een beetje uit te drogen.
Zonder de vruchten krijg je een soort speculaaskoeken maar ze zijn zachter van smaak.
In plaats van de vruchten kan je dan 150 gr gemalen amandelen onder het deeg mengen om meer de speculaassmaak te benaderen. Voordeel is dat deze koeken dadelijk gebakken kunnen worden.