Zoeken in deze blog

zondag 18 oktober 2009

Zoet - zure saus ( Menu: p. 964 - 965 Dl. 3 )

saus:
2 dl azijn
240 gr suiker
2 el Chinese soyasaus
2 el ketchup
3 dl ananassap
4 el maizena

groenten:
2 uien
2 groene paprika's
4 plakken ananas
4 worteltjes
2 tenen knoflook
flink stuk gemberwortel

Azijn, suiker, soyasaus en tomatenketchup in pan doen, ananassap ( aangelengd met water indien te weinig uit het blik met ananasschijven ) op 6 el na erbij doen.
Maïzena in achtergehouden sap/water oplossen.
Verhit de inhoud van de pan en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost.
Hou warm maar zet van het vuur. ( Maïzena nog niet toevoegen )

Ui in grove stukken snijden.
Paprika's schoonmaken en in brede repen snijden.
Ananas in stukken snijden.
Worteltjes in schuine stukken snijden.


Licht gezouten water aan de kook laten komen.
Afwisselend paprika's en worteltjes blancheren.
Goed laten uitlekken.

Paar el olie in een diepe pan heet laten worden.
Knoflook en gember laten bakken, flinke snuf zout toevoegen. Daarna de groenten onder goed roeren in de pan doen. Paar minuten laten bakken.

De warme saus toevoegen en weer goed roeren. Paar minuten zachtjes laten koken.

De maïzena bij doen en laten indikken onder voortdurend roeren.

Deze saus kan heet in glazen bokalen gedaan worden, dadelijk schroefdeksel erop doen. Zo bewaart ze een hele tijd.
De saus wordt beter na een nachtje staan.

Is lekker met roergebakken kip, varkensvlees, vis.