Zoeken in deze blog

vrijdag 6 december 2013

Brownies

150 gr pure chocolade
150 gr roomboter
125 gr suiker
125 gr lichtbruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr zelfrijzend bakmeel
1/2 tl zout
4 eieren middelgroot
noten naar smaak 100 gr : persoonlijk vind ik walnoten het beste...

bakschaal van 20 x 30 cm
bakpapier

bakvorm met bakpapier bekleden.

Chocolade in pannetje smelten met de boter, regelmatig roeren.
Van het vuur, suiker en vanillesuiker onder mengen.
Bloem en zout onder roeren.
Eieren één voor één toevoegen.
Op het laatste de noten.

In de vorm gieten en mooi glad strijken.

30 minuten op 175°C bakken in midden van de oven.
In de vorm laten afkoelen. De binnenkant moet smeuïg zijn en zeker niet droog.

Ontvormen en in 16 of 20 stukken snijden.


maandag 2 december 2013

Speculaas met kokos ( recept van de scheepvaart ).

1 kg bloem
1 pakje bakpoeder
700 gr bruine suiker
150 gr gemalen kokosnoot, of gemalen hazelnoot, walnoot, amandelnoot...
10 gr kaneel
5 gr speculaaskruiden
350 gr boter
5 eieren.
Amandelschilfers.
Snuf zout.


Boter met de suiker goed kloppen.
Eieren één voor één onder mengen en nog eens goed doorkloppen met klopper.
Droge ingrediënten onder mengen, met deeghaak.
Laat het deeg opstijven in de koelkast, ik laat het een nacht staan. Dan zijn de smaken er goed ingetrokken.

Rol een worst en snij stukjes ervan af, ongeveer 40 gr. Rol elke stukje tot een klein dik worstje en druk het heel even plat. Rol het eventueel nog door amandelschilfers.

Bak op bakplaat in 15 à 20 minuten op 175°C.
De speculaas zal zacht aanvoelen, laat hem voorzichtig op een rooster afkoelen en bewaar hem in een blikken doos.
Je kan hem ook perfect invriezen, dan heb je altijd vers gebakken speculaas bij de hand.