Zoeken in deze blog

vrijdag 4 december 2020

Citroen - plattekaastaart: Mares favoriet.

Eenvoudige citroen- kwarktaart, met koekjesbodem en gelatine.
Je kan spelen met de koekjes: lotuskoekjes, Mariakoekjes ( ik neem meestal 50/50 ) ...
Is voldoende voor een taart van 24 cm diameter.

Bodem:
150 ge boter - smelten in microgolf
200 gr koekjes: fijn gemalen 
snuf zeezout

Alles goed mengen en in de bodem van de vorm aandrukken.
Minstens 15 minuten laten harden in de koelkast.

Vulling:

12 gr gelatine laten weken in kom met koud water
3 citroenen, rasp er twee van, pers ze alle drie. Zeef het sap, vang het op en verwarm het. 
500 gr platte kaas ( volle )
250 gr mascarpone
2,5 dl room
220 gr fijne suiker
vanillestokje

De kaas opkloppen in de Kenwood met de garde, met de suiker, voeg de citroenzeste toe.
Meng er het vanillemerg onder.
Warm een bodempje citroensap, los er in uitgeknepen gelatine in op, voeg de rest van het citroensap erbij, en meng alles onder de kaasmengeling.
Klop de slogroom lobbig maar zeker niet stijf, meng onder het kaasmengsel.

Giet alles in de vorm, laat opstijven, minstens vier uur, ik laat een nacht opstijven.
Decoreer naar wens.

Je kan ook kattetongen langs de rand zetten, of speculaasjes voor de liefhebbers, zelfgebakken koekjes, waar je ook maar zin in hebt.
Werk netjes, zorg dat het fris wordt opgediend.





dinsdag 1 december 2020

Kerstkoekjes

 Basisdeeg voor +/- 60 koekjes.

240 gr boter

120 gr fijne suiker

50 gr poedersuiker

2 grote eieren 

vanillemerg van 1 stokje

390 gr patisseriebloem

1/2 kl bakpoeder

1/2 kl zeezout

Boter en suiker kloppen met de garde tot het luchtig wordt en de suiker opgenomen is in de boter.

Eieren één voor één bijvoegen, tweede pas als het eerste is opgenomen, vanillemerg bijvoegen.

Dan K-klopper nemen en traag de gezeefde bloem met bakpoeder en zout onder mengen. Niet te lang mengen, dan wordt je deeg taai.

Dit is dus het basisdeeg.

Voor kerst wil je daar misschien een andere smaak aan geven?

Neem dan 4 kl speculaaskruiden en zeef die al onder de bloem eer je de bloem onder boter-ei-suiker mengt, meng dan alles gelijk.

Je kan ook gemberpoeder nemen, cacaopoeder...

Het deeg laat je in de koelkast rusten, mooi in plastiekfolie ingepakt, minstens een half uur.

Rol het dan uit op bebloemd werkblad, werk snel, anders wordt het deeg te warm, snij de gewenste vorm er uit, leg op bakplaat en bak af op 180°C ongeveer 10 - 12 min. 

Om te versieren zijn er tal van mogelijkheden.

Maar icing van 200 gr gezeefde poedersuiker met klein beetje water, ik gebruik liever citroensap, en eventueel kleurstof...

Leef je uit met versieren, het is heel leuk om te doen.

De koekjes bewaar je best in een blikken trommel dan blijven ze lekker knapperig.