Zoeken in deze blog

zaterdag 17 oktober 2009

Appelcake

Voor twee stuks - ronde vorm - diamater: 26 cm.

150 gr boter
250 gr suiker waarvan 50 gr vanillesuiker
4 eieren
400 gr bloem met pakje bakpoeder
1,5 dl melk
1,5 kg appels
2 citroenen
kaneelpoeder

Appels schillen en in gelijke stukken snijden.
In een kom doen en besprenkelen met citroensap van twee citroenen, en twee soeplepels suiker gemend met kl kaneelpoeder.

Boter met suiker goed mengen in de keukenrobot ( met de grote garde ).
Eieren één voor één bijvoegen en goed doorkloppen.
De K-klopper nemen.
Bloem lepel voor lepel bijvoegen afwisselend met geutje melk.
Het citroensap van de appels opvangen en ook bij het deeg voegen.

Twee ronde springvormen goed invetten en bestuiven met bloem.

Deeg erin overbrengen en bestrooien met de stukjes appel.
Met olie lichtjes in strijken.
Amandelschilfers over strooien indien gewenst.

1u bakken in oven van 160 graden. De breinaaldtest doen, indien nodig nog 1 kwartiertje laten bakken.





Groentensoep

1/4 knolselder
2 stelen porei
3 flinke wortels
3 uien
3 grote soeptomaten
4 groente/kruidenbouillonblokjes
1 blad laurier
zout/peper

Alle groenten klein snijden.
In grote soepketel in een geut olie laten aanstoven.
3 l heet water bij voegen.
Laten koken gedurende halfuurtje op klein vuur.
Fijn mixen en afwerken met groot blikje tomatenpuree.
Bij kruiden met peper en zout, indien nodig.

zondag 11 oktober 2009

Stoofvlees met bier

850 gr stoofvlees van het rund
4 middelgrote uien
2 knoflookteentjes
1 blaadje laurier
1 takje tijm
1 el cassonade
1 el azijn
1 el siroop
1 el mosterd
1 kl fond van Piet Hyusentruyt
1 flesje bruin bier ( blauwe Chimay of als het iets minder mag zijn: kasteelbier is ook goed, maar Chimay is beter natuurlijk ;-) ...)
peper, zout
boter, olie
Vlees in twee keer goed aan braden in een gietijzeren pan in olie met boter.
Uit de pan nemen en de uien met knoflook fruiten in de braadboter.
Cassonade op de uien doen en goed roeren, vlees er terug bij doen en overgieten met flesje bier. Het bier eerst warmen in de pan waarin je het vlees gebraden hebt, anders schrikt het vlees van het koude bier.
Azijn bijvoegen, mosterd, lepeltje fond, siroop, laurier en tijm.
Alles goed mengen en met deksel op de pan zeer stilletjes laten stoven gedurende 2,5 u.
Na 2,5 proeven, desnoods iets bij kruiden met peper en zout, binden met een 1 el maïzena in water opgelost. Als je dit in de slowcooker maakt laat je het zeker 5u op de zachte stand stoven, het is niet voor niks stoofvlees ....!!