Zoeken in deze blog

zaterdag 6 augustus 2022

frangipanetaart met pruimen - Engels recept van Emma Duckworth.

 korstdeeg:

220 gr patisserie bloem

40 gr poedersuiker

snuf zout

citroenzeste

115 gr boter

1 groot ei, losgeklopt

15-30 ml koud water

( 1 klein eitje en beetje water losgeklopt om de randen te doneren...)

Vulling:

115 gr boter

100 gr fijne suiker

citroenzeste

2 grote eieren

100 gr gemalen amandelen

65 gr witte bloem

tl vanille extract

snuf zout

6-8 verse pruimen

Hoe maken we dit?


We beginnen met het korstdeeg.

Droge elementen in kom doen, koude boter in stukjes gesneden en de citroenzesde er onder mengen met vingers, wrijven tot je korrels krijgt ...

Dan eitje en beetje water toevoegen, mengen tot het deeg een bol vormt, niet langer het deeg bewerken, stoppen van moment dat je bol kan vormen.

Bol plat duwen, inpakken in plastiekfolie en in koelkast laten koelen.

Je hebt een bakvorm klaar gezet, 24cm diameter, 4 cm hoge rand, liefst met verwijderbare bodem... indien je dat niet hebt gebruik dan zeker bakpapier, bespaart je veel ellende bij het ontvormen.

Goede voorbereiding bespaart je werk achteraf ...

Haal deeg uit koelkast en laat effe liggen, rol het uit op bebloemd oppervlak met bebloemde deegrol en bebloemde handen... als het deeg warm wordt gaat het plakken, dus niet treuzelen.

Leg het in de bakvorm, werk desnoods bij.

Nu koel je het deeg weer, als je tijd hebt een nacht ... Ik kan het aanraden, deeg wordt dan zo lekker krokant, heerlijk! Pak alles mooi in dat het deeg niet kan uitdrogen in de koelkast.

Heb je geen tijd dan minstens een uur...

Verwarm de oven voor op 180°C.

Prik de bodem in, leg bakpapier op de bodem van de taart en vul met bakparels/droge bonen/erwten als steunvulling en bak blind gedurende 15 min.

Haal uit de oven, verwijder de blindvulling.

Klop het eitje los met beetje melk en borstel dit over de binnenkant van de taart... Bak opnieuw 7 of 10 min.

Haal uit de oven en laat koelen.


De frangipanevulling:

Klop met de kloppers de boter, suiker, citroenzeste tot deeg lichter van kleur wordt.

Dan voeg je eieren toe, klop goed eronder.

Voeg amandelmeel, extract van vanille en amandel, bloem, zout toe en meng tot geheel.

Doe de vulling in de vorm, en strijk het mooi gelijk uit.

Snij de pruimen - ontpit natuurlijk!!- in mooie gelijke schijven, en beleg de taart in mooie cirkels van buiten naar binnen.

Bak gedurende 45 minuten op 180°C, kijk en voel met prikker, elke oven is anders... Moet mooi gaar zijn en goudbruin.

Haal uit de oven, je kan de pruimen instrijken met gesmolten honing, of met gelei die je in huis hebt om een mooi glanslaagje te krijgen.

Deze taart is echt een aanrader, lijkt veel werk, in feite is het simpel, je moet je tijd nemen, alles mooi afwerken en dan is het genieten maar :-)