Zoeken in deze blog

donderdag 24 november 2022

Speculaas - prentspeculaas van " Rutger bakt "

 Prentspeculaas.


Deze speculaas is dus echt bedoeld om in houten vormen te worden gevormd. Je kan er ook uitsteekvormpje voor gebruiken natuurlijk.

Dit deeg blijft mooi zijn vorm behouden als het gebakken wordt én het is zeer leuk om te doen ook ;-)

Hoe doen we het?

Benodigdheden:

190 gr boter

225 gr blonde kandijsuiker

rasp van halve citroen 

1/2 tl zout

45 ml karnemelk ( of water als je dit niet in huis hebt )

400 gr Zeeuwse bloem ( gewone patisseriebloem gaat ook )

3,5 el speculaaskruiden

1,5 tl baking soda


Boter met suiker en rasp goed mengen.

Rest van de ingrediënten toevoegen, niet te lang kneden, dan verliest het deeg zijn knapperigheid na het bakken.

Pak het deeg goed in en laat het koelen, mag een nacht, mag ook korter maar nacht is beter.

Oven op 170 gr.

Deeg kort doorkneden, in de ( licht bebloemde ) vorm duwen, overtollige deeg afsnijden met een mes of een draad ( google effe, je vindt allerlei manieren, ik gebruik een ijzerdraad...), uit de vorm kloppen en op bakplaat leggen.

Afbakken gedurende 14 - 18 minuten.

Het zal effe oefenen zijn, maar het is zo leuk om te doen.

Wil je uitsteekvormpje gebruiken, rol deeg dan uit op 5 mm, steek vormpjes uit en bak.

Veel plezier.