Zoeken in deze blog

zondag 13 maart 2011

Kaastaart met gistdeeg.

Deegbodems: zie vlaaiendeeg.
Kaasvulling:

500 gr platte kaas ( liefst volle, magere kan ook natuurlijk )
100 gr suiker
3 eieren
250 gr banketbakkersroom.
100 gr rozijnen, of kersen ...

Platte kaas opkloppen met suiker, drie eidooiers en banketbakkersroom.
Eiwitten stijf kloppen en eronder mengen.
Rozijnen ( of kersen, amandelschilfers ) eronder scheppen.

Deeg in de taartvorm doen ( 26 cm diameter, 3 cm hoge rand ), taartrand doreren.
Kaasmengsel erin scheppen.

Bakken op 180°C, 30 à 35 minuten.

Flantaart.

Deegbodems: recept vlaaiendeeg.
Deeg maken, en laten rusten.
Ondertussen de vulling maken.

160 gr banketbakkersroom
100 gr fijne suiker
100 gr eieren ( 2 )
40 gr eidooiers ( 2 )
80 gr gezeefde bloem
500 ml melk
40 gr eiwit ( 2 )

Banketbakkersroom in een behoorlijk ruime kom losroeren.
Suiker, 2 eieren en 2 dooiers door de room roeren.
Bloem boven mengsel zeven en eronder roeren.
Melk verwarmen tot net niet koken ( 85°C ) en door het mengsel roeren.
2 eiwitten tot schuim kloppen en eronder mengen.

De taartvormen in vetten en met het uitgerolde deeg bekleden en vullen met het beslag. De taartranden doreren.
Eerst 1/3 in één taartvorm, dan 1/3 in de andere en zo verder, steeds het beslag goed mengen. Bedoeling is dat het schuim niet in één taartvorm ineens terecht komt.

30 à 35 minuten bakken op 180°C.
Uit de oven mooi omgekeerd 15 min op een taartrooster leggen, dan krijg je dat mooie cirkelpatroon, typisch voor flantaart.
Daarna omkeren en verder laten afkoelen.

Banketbakkersroom ( gele room ).

Wordt gebruikt als vulling voor éclairs, berlijnse bollen, koffiekoeken...
Ook gebruikt als basissamenstelling voor andere taartvullingen als kaastaart, flantaart ...

voor 700 gr banketbakkersroom.

1/2 l melk
125 gr suiker
1/2 vanillestokje
100 gr eieren ( 2 )
40 gr maïzena

Melk met vanillestokje en met 100 gr suiker aan de kook laten komen.
Eieren met 25 gr suiker luchtig kloppen in een kom.
Maïzena door ei-suikermengsel roeren, niet te fel kloppen, anders wordt de room taai.
Vanillestokje uit de melk halen, en bij de de suikermengeling gieten, goed roeren.
Terug in de pan gieten en onder voortdurend roeren terug aan de kook laten komen.
Alle melkschuim onder de room roeren.
Op een blikken plaat storten of een lage schaal, afdekken met plastiekfolie tegen velvorming.
Goed laten afkoelen, en voor gebruik stevig oproeren tot een homogene massa.