Zoeken in deze blog

zondag 2 december 2007

Graantjesbrood

Ingrediënten:

2 kg Boerenpitje ( Aveve )
150 g zonnebloempitten
150 gr lijnzaad
150 pompoenpitten
( variatie: 100 gr van elk en daarbij: 100 g geplette tarwe en 100 gr zemelen )
30 gr zout

alles goed mengen.

putje maken in bloemmengsel en er 28 gr droge gist en beetje lauw water onder roeren. Op de rand in vlokjes 60 gr boter verdelen.

afgedekt 15 à 20 min laten voorrijzen.

1 l lauwwarm water er onder kneden met deeghaak ( Kenwood ) en 10 min laten kneden.

Deeg met de hand verder bewerken, goed doorslaan en kneden tot een mooie bol ontstaat.
In kom doen, bedekken met een plastieken zak en warm wegzetten.
3 kwartier laten rijzen.

Deeg opnieuw goed doorkneden met de hand, in twee gelijke delen verdelen daarna nog eens in twee verdelen.

Elk broodje mooi vormen, deegnaad naar beneden in ingevette vorm leggen.
Bedekken met plastiek en opnieuw laten rijzen, gedurende 3 kwartier tot een uur.

Oven voorverwarmen op 230°C, braadslede vol water onderaan in de oven plaatsen, geeft een dunne korstvorming en zachter brood.

Broden bakken gedurende 35 à 40 min onder stoom, indien nodig water in braadslede toevoegen.

Uit de oven nemen, rustig laten afkoelen. Temperatuurschokken vermijden.