Zoeken in deze blog

maandag 23 april 2012

Madeleintjes

Voor ongeveer 35 à 40 stuks.

60 ml melk
150 gr eieren ( 3 stuks )
225 gr griessuiker
5 druppels vanille - essence
5 gr citroenrasp ( facultatief )
3 gr alkali ( = Amoniumbicarbonaat , niet te verwarren met Natriumbicarbonaat ofwel maagzout )
300 gr bloem
175 gr gesmolten boter

Bereiding:

Melk tot lauw verwarmen.
Eieren kloppen met de suiker tot een witte schuimige massa.
Vanille - essence, alkali en eventueel citroenrasp door de eieren mengen.
Lauwe melk voorzichtig met een spatel er onder mengen
Bloem zeven en er ook onder spatelen.
De gesmolten maar niet hete boter er als laatste onder spatelen.

Deeg minstens een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Over voorverwarmen op 180°C
Deeg in de vormpjes doen en bakken gedurende 15 à 20 minuten.

Het kan zijn dat je tijdens het bakken iets amoniak ruikt maar deze geur gaat totaal weg.
Vanzelfsprekend alleen met echte hoeveboter bakken en zeer verse eieren.