Zoeken in deze blog

donderdag 16 september 2021

Rozijnenbrood ( van: www.weekendbakery.com )

 Dit recept komt van de site: www.weekendbakery.com, een aanrader trouwens deze site!


voor 1 klein broodje van /- 650 gr:


250 gr tarwebloem

140 gr handwarme melk ( ik gebruikte sojamelk, omdat mijn kleinkinderen allergisch zijn aan koemelk )

7 gr droge gist ( of: 21 gr verse gist )

5,5 gr zout

1 eigeel

40 gr ongezouten boter, zacht ( ik gebruikte Solo 100% plantaardig ofwel Becel bakken en braden )

15 gr zoetstof ( sinaasappel - en citroenzeste in suiker, uitleg volgt nog )

180 gr gewassen en gewelde rozijnen 

iets olie om bakvorm in te smeren.


Zoetstof: maak dit eerst en maak er maar genoeg van want het is lekker ;-)

Rasp de schil van een sinaasappel en een citroen, meng de rasp met 45 gr fijne suiker, meng dit goed en doe het in een klein potje ... heerlijk aromatisch goedje is dit!! Ik denk dat het in appelgebak ook best lekker zal zijn ... of in brownies...

Het deeg.

Het belangrijkste is dat je je tijd neemt voor dit brood, dit geldt trouwens voor elk brood. 

Neem de helft van de bloem en meng met de melk, ei ( ik gebruik een gans ei ipv eidooier... voor drie broden gebruik ik dan twee eieren ipv drie dooiers...) en de gist en meng goed met een garde en laat 30 minuten rusten, is een soort voordeegje dus.

Doe de rest van de ingrediĆ«nten erbij, op de rozijnen na, en kneed goed, neem je tijd, met Kenwood laat ik 10 minuten kneden... deegtemperatuur zou best 25° zijn.

Meng dan met de hand de rozijnen erbij, droog ze eerst goed, en doe het voorzichtig, het is een behoorlijke hoeveelheid...

Leg dan het deeg in een ingevette kom, dek af en laat 20 min rusten in een warme en tochtvrije ruimte.

Druk dan het deeg plat, de lucht eruit drukken dus, rol het op, dek af  en laat dat ook weer 20 min rusten. 

Daarna vormen we het brood lijk we alle broden vormen, mooi plat drukken, oprollen en in de ingevette vorm leggen. Dek af en neem je tijd!! Laat minstens 3 kwartier rijzen, of een uur, is een zwaar deeg door de hoeveelheid rozijnen, dus laat het rustig rijzen.

Bak dan af op 200° gedurende 30 Ć  35 min, kijk naar de kleur;


Ontvorm dadelijk en laat afkoelen.

De geur is heerlijk oa door de sinaasappel en citroenzeste, de smaak natuurlijk ook.

Het is een luxueus broodje, zeer zacht van structuur en smaak.

Aanrader.