Zoeken in deze blog

zondag 24 oktober 2021

Brood met zaadjes ( uit: Levine van Dooren - Brood 2, p. 59 )

 Dit brood bak ik het regelmatig, het is met een kort voordeeg, je kan er mee spelen met de zaadjes, of pitten die je erin doet, ook met de rijstijd: zet je het deeg beetje frisser - 20 gr bv - dan zal het allicht trager rijzen dan bij 23 gr...

Onthou vooral: goed kneden, ik gebruik Kenwood Major, en ik laat het zeker 15 minuten traag kneden ....

De ingrediƫnten zijn omgerekend om 2,4 kg deeg te bekomen, dat is juist genoeg voor 4 kleine broodjes van 600 gr, ofwel allicht 1 van 1200 gr en twee kleintjes.

Ik bak ze tegelijk in de oven, dat gaat er mooi in. Het is zonde om de oven te laten werken voor 1 broodje vind ik ;-)

Voordeeg ( of ook sponge genoemd ):

150 gr volkorenmeel

260 gr tarwebloem

412 gr melk

6,25 gr droge gist

Dit roer je rustig in een kom, wordt een papje, dek af en laat ongeveer 2u staan.


De rest van de ingredienten: 

400 tarwebloem

375 volkorenmeel

75 gr roggemeel

540 gr melk

dessertlepel siroop

65 gr lijnzaad

65 gr zonnebloempitten

65 gr pompoenpitten

22 gr zout

40 gr boter

6,25 gr droge gist.

Voeg dit alles bij je voordeeg, laat dus zeker 15 min kneden....

Het mag best aan de vochtige kant zijn, hangt ook van je meel af hoeveel melk/water dat opneemt ... Liever iets te nat dan te droog.

Maak je handen nat met olie, en haal het deeg uit de kom, vorm er een bol van, smeer je kom in met olie ( dan plakt je deeg er niet aan ) en leg het erin, dek af en laat rijzen .... ongeveer 1,5u, maar dat moet je zien, iets langer mag ook. Laat het wel niet overrijzen.!

Als het gerezen is, haal de bol deeg eruit, duw het plat ( gebruik olie op je werkvlak en handen, is zo handig! ) verdeel het in het gewicht van je gewenste broden, bol het goed op, dek af op je werkvlak en laat 20 minuten rusten.

Daarna kneed je en vorm je je broden, de oven is ondertussen op 220 ° verwarmd, zet een schaal onderaan in de oven met kokend water in, zet je broden 20 min op 220°, na 20 min waterschaal uit de oven halen ( oppassen: is heet!) en verlaag de temperatuur naar 200°, bak nog eens 20 minuten.

Haal je brood uit de oven, ontworm direct en laat je brood uitdampen.

Noot: Ik paste het recept beetje aan: ik gebruik iets meer volkorenmeel, iets meer melk ook, laat het langer rijzen dan Levine in haar recept aangeeft.