stevige klont boter
1 kg aardappelen
beetje zout
nootje boter en flinke geut melk
versgemalen peper en nootmuskaat
1 kg appels ( liefst zure )
sap van 1 citroen
Bereiding:
Aardappels schillen en in bodempje kokend water op vuur zetten, met beetje zout erbij.
Zachtjes laten koken, +/- 10 à 12 min tot ze gaar zijn, afgieten en laten opbloemen op vuur.
Beetje boter en flinke geut melk toevoegen en pureren met pureestamper.
Kruiden met versgemalen nootmuskaat en peper.
Ondertussen boter laten bruinen in ruime pan, de worst inprikken en in de pan leggen. Bruin laten bakken aan één zijde en omkeren, opnieuw inprikken. Gaar laten worden, ongeveer 10 min.
Worst uit braadvet halen, aanbaksel déglaceren met een flinke geut warm water, de saus binden, kan perfect met maïzena voor bruine sausen.
De appelmoes bereiden we ondertussen in de microgolf: appels schillen, in stukken snijden, overgieten met citroensap en met heel klein beetje water in afgedekte kom op volle kracht in de microgolf laten gaar worden.
Even laten staan, met garde opkloppen tot alle stukjes appel verdwenen zijn.
Proeven of er suiker nodig is. Eventueel dit erbij doen. Hangt af van je voorkeur.