Zoeken in deze blog

zaterdag 25 december 2010

Quiche

Deeg: kant en klaar gekocht Colruyt - voor een taart van 24 cm diameter en 4 cm hoog

Vulling: zalm broccoli

200 gr gerookte zalm in stukjes gesneden
1 broccoli, kleine roosjes 5 geblancheerd
2dl room
2 eieren
1 kl gedroogde dille
peper en zout
geutje melk

taartbodem met deeg beleggen, papier mag in de vorm erbij, bakt droger en behoudt de vorm beter. Is ook makkelijker om uit de vorm te nemen.
met de zalm bestrooien
overgieten met room/eieren/melk/kruidenmengsel

In de oven bakken op 200 graden, 40 minuten.

Vulling: prei en spek

2 stelen prei, fijngesneden
250 gr gerookte spekblokjes
3 dl room
4 eieren
1 dl melk
peper, zout, nootmuskaat, marjolein
100 gr gemalen gruyère


Spekjes in eigen vet laten bakken, niet bruin bakken.
Spek uit de pan scheppen, fijn gesneden prei in de pan doen en zachtjes laten gaar stoven.
Allebei laten afkoelen.

Taartbodem met deeg bedekken.
Spek met prei erover verdelen.
Room kloppen met de eieren, melk, kruiden...over spek - prei gieten.
Kaas erover verdelen.

40 minuten bakken op 190 - 200 graden.
Beetje laten afkoelen in de vorm, in stukken snijden, serveren met slaatje als hoofdgerecht, in kleine stukjes als hapje of voorgerecht.

Noot: is behoorlijk machtig gerecht, vult erg.

Kerstfeest 2010 Lili & Frans.

Aperitief:
Champagne
hapjes: pruimen in spek
zalmtartaar ( jeroen Meus )
quiches: zalm - broccoli
spekjes met porei

Soep: waterkerssoep met boschampignons en kippewit

Tussengerecht: limoensorbet

Hoofdgerecht:
hertekalf
gestoofde peertjes met cranberrysaus
gebraiseerd witloof
puree met selder - aardappelpuree

Dessert:
kerststronk met slagroom en met crème au beurre