Zoeken in deze blog

maandag 24 april 2017

Appeltaart Roger Vandamme

voor twee taarten, diameter: 22 cm, 25 cm, smalste, breedste diameter gemeten.
Baktijd: warme lucht, zwarte, ijzeren bakvormen.

Boterdeeg:
330 gr bloem
130 gr suiker, Vandamme gebruikt cassonade.
130 gr boter
Zeste van citroen
2 eieren.
Volle el amandelpoeder.

Kuiltje in bloem maken, eieren er in doen. Boter zacht laten worden en mengen met de suiker, onder bloem met eieren mengen. Zodra deeg een bol vormt kan hij uitgerold worden en in de beboterde en bebloemde bakvormen gelegd. Als deeg plakkerig zou zijn: leg het dan even in de koelkast.
Bestrooi de bodem met een dikke eetlepel amandelpoeder.


Vulling:
6 jonagold appels
Sap van citroen
3 eieren
80 gr boter
120 gr suiker
20 gr maizena

Appels schillen en in mooie kleine blokjes snijden van 1/2 cm. In kom doen en besprenkelen met citroensap.
De oven voorverwarmen op 180°C.
Boter smelten, suiker onder kloppen, van het vuur de eieren onder mengen, ook de maizena.
Deze mengeling over de appels doen, alles rustig mengen.
In de taartvormen verdelen, probeer een bergje te maken van de vulling.

Bak de taarten tegelijk gedurende 45 minuten, kijk even of ze er goed uitzien.
Haal ze uit de oven, laat even afkoelen en ontworm ze dan. Laat uitdampen op taartroosters.
Bestrijk met afdekgelei ofwel met opgewarmde en gezeefde abrikozenconfituur.
Eventueel garneren met heel fijne sliertjes granny Smit, en poedersuiker.