Zoeken in deze blog

zondag 11 februari 2024

Marokkaanse maaltijdsoep met kip ( harira )

 Dit recept is deels zoals Jeroen Meus het maakt, maar ik gebruik kip en meer groenten.

Ik gebruik ook mijn slowcooker hiervoor, maar als je dat niet hebt dan laat je de soep zachtjes sudderen op het vuur.

Deze ingrediënten en hoeveelheden geven een ferme pot soep van zeker 5 liter.


Ingrediënten: 

200 gr gedroogde kikkererwten

2 l groentebouillon 

olijfolie

3 dikke kipfilets

p/z

4 uien

4 tenen look

40 gr verse gemberwortel

1/2 groene selder

4 dikke wortelen

3 rode puntpaprika's

eventueel 1 courgette

40 gr tomatenpuree

1 blik tomatenblokjes of kerstomaatjes uit blik

paprikapoeder

komijnpoeder

korianderpoeder

ras- el - hanout

cayennepoeder

200 gr groene linzen

takje tijm/rozemarijn/laurier

Marokkaans brood


Bereiding:

week de kikkererwten een nacht, linzen niet, dat is niet nodig.

Stoof in een grote pan met zware bodem de heel fijn gehakte ui met look.

Snij de selder fijn, hoeft niet zeer fijn, gewoon halve centimeter, de wortelen ook niet te fijn en bak alles even aan... rasp de gember boven de pan en bak even mee.

let op: niet té hard bakken, smoren dus... verbrande groenten en kruiden zijn niet lekker.

Doe de kruiden erbij en bak een paar minuten terwijl je roert. Tomatenpuree erbij, weer doorbakken....

Ook de tomatenblokjes erbij doen.

Kruid met z/p.

Ondertussen heb je de bouillon gemaakt ( blokje is goed, verse is natuurlijk beter maar daar moet je dan tijd voor hebben )

Giet de warme bouillon er bij, doe de paprika en de courgette ( ook in blokjes maar hapklare blokjes, je moet beetje variatie in je soep krijgen.

Doe de geweekte kikkererwten erbij, en de linzen en laat alles rustig pruttelen.

Leg dan de drie kippenfilets erin, in hun geheel.

Ik gebruik mijn slowcooker en heb alles 3,5u op de zachte stand laten pruttelen...

Proef, kruid bij naar smaak.

Haal de kip eruit als de soep bijna klaar is, pluk het vlees in stukjes en doe terug in de soep.

Doe een paar takjes koriander erover, of platte peterselie voor de koriander-haters.

Warm het marokkaans brood op er dien op in soepborden of kommen.

Het is een heerlijke maaltijdsoep, geniet ervan.

Voordeel is: je kan alles op voorhand maken, is zelfs de tweede dag beter... én je hebt maar 1 ketel in gebruik, weinig afwas en in feite ook weinig werk voor een volle smaak.

Je kan spelen met de groenten natuurlijk, zoete aardappel kan er perfect in, gebruik wat je graag hebt of in huis hebt.