Zoeken in deze blog

donderdag 26 oktober 2017

MINESTRONE volgens Jeroen Meus

  • 6 l groentebouillon of kippenbouillon
  •  
  • 300 g droge witte bonen (geweekt)
  •  
  • 400 g zout of gerookt spek(of bacon)
  •  
  • 2 dikke uien
  •  
  • 2 teentjes look
  •  
  • 4 stevige wortelen
  •  
  • 4 selderstengels
  •  
  • 6 aardappelen (bij voorkeur vastkokend)
  •  
  • 2 courgettes
  •  
  • 400 g erwten (vers of diepvries)
  •  
  • 300 g sperzieboontjes
  •  
  • ½ witte kolen
  •  
  • 2 bussels peterselie
  •  
  • 8 blaadjes laurier
  •  
  • 8 blaadjes verse salie
  •  
  • verse tijm
  •  
  • 160 g tomatenpuree(geconcentreerd)
  •  
  • 800 g tomatenstukjes in blik
  •  
  • 300 g Parmezaanse kaas (blok)
  •  
  • 300 g spaghetti (of pasta naar keuze)
  •  
  • 2 scheutjes olijfolie
  •  
  • peper
  •  
  • zout
Wie graag witte boontjes in de minestrone eet, weekt de bonen best ruim vooraf. Doe dat zo’n 12 uur op voorhand (bekijk de aanwijzingen op de verpakking).
Maak vooraf ook een keteltje verse groente- of kippenbouillon klaar.
Snij de meeste groenten in kleine, maar geen té fijne stukjes. In een minestrone mogen de diverse groenten herkenbaar blijven. Ze zorgen voor wat extra beet in de soep. Groenten waar mogelijk aarde of zand aan kleeft, was je vooraf in voldoende koud water.
Zorg voor een scherp keukenmes en snij alvast de ui en de selder in hapklare stukjes.
Zet een ruime stoofpot of een soepketel op een matig vuur. Verhit hierin een scheutje olijfolie.
Stoof eerst de stukjes ui en de selder. Voeg ook de gepelde en geplette look toe. Roer regelmatig even in de pot tijdens het koken.
Schil de wortels, snij ze in stukjes en doe ze in de pot.
Rol de sneetjes spek of bacon op en snij ze in reepjes. Laat het vlees meestoven. (Verwijder vooraf het spekzwoerd en mogelijke stukjes kraakbeen.)
Snipper de witte kool in reepjes. Schil de aardappelen en snij ze in kubusjes. Voeg alles bij de stovende groenten. Eventueel - ik heb dit veel liever trouwens - gebruik ipv witte kool een flinke bloemkool, verdeel hem in roosjes en voeg toe aan de soep. Aardappelen kunnen ook weggelaten worden maar maken er een volledige maaltijd van.
Bind een bouquet garni of kruidentuiltje samen, met daarin enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm, wat peterseliestengels en een paar blaadjes salie.

KOOKTECHNIEK

Bouquet garni

Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe. Roer de puree onder de groenten en laat alles nog een paar minuten stoven om een zoetere en zachte smaak te verkrijgen.
Voeg ook de ingeblikte tomatenstukjes toe, samen met de geweekte witte bonen.
Schenk de groentebouillon bij de groenten, roer de soep om en laat ze pruttelen op een zacht vuur.
Nu is het de beurt aan de zachtere groenten. Snij of breek de topjes van de sperzieboontjes. Snij ze vervolgens in stukken van zo’n 3 cm lang. Snij de courgette in blokjes. Laat ook deze groenten meestoven in de soep.
Ook de erwten mogen meegaren. Gebruik gerust wat diepvrieserwtjes (of kies voor verse).
Plaats het deksel op de pot. Laat de minestrone een uurtje op smaak komen op een zacht vuur.
Breek de droge spaghettislierten in stukjes van zo’n 5 cm lang. Laat de pasta meekoken tot ze beetgaar is.
Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.
Snipper de verse peterselie in fijne stukjes en rasp de Parmezaanse kaas.
Serveer de minestrone in een groot diep bord en strooi er de peterselie en een portie Parmezaanse kaas over.