Zoeken in deze blog

maandag 7 november 2022

Notentaart - Uit: Lekker van bij ons.

 Deze taart maakte ik met walnoten, maar ik denk dat hazelnoten, amandelnoten ook wel lekker zijn...

In mijn tuin staat een walnotenboom waar extra dikke walnoten aan groeien, ze zijn zo dik dat ik een hamer(tje) nodig heb om ze te kraken, maar geloof me: het is het harde werk waard ;)

Wat heb je nodig?

1 vel bladerdeeg ( zegt het originele recept, ik vind dat te zwaar, ik maak een gewoon korstdeeg ...)

3 eieren

225 gr fijne suiker

160 gr boter

200 gr gepelde walnoten

16 gr vanillesuiker

75 gr zelfrijzende bloem

2 el amaretto ( ik hou niet zo van alcohol in mijn eten, ik gebruik twee eetlepels zeer sterke espresso, combineert goed met de noten )


Werkwijze:

Maal de noten fijn, niet té fijn, er moeten nog kleine stukjes noot in zitten.

Neem een taartvorm, 24cm diameter, 4 cm hoge rand en bekleed met het deeg.

Korstdeeg eerst blind voorbakken, 15 min op 170°, dan nog effe zonder vulling. Laat effe koelen.

Vulling: scheid de eieren, meng de dooiers met de suiker, vanillesuiker, en roer goed.

Meng de boter (op kamertemperatuur) er onder, meng de gezeefde bloem samen de gemalen noten en de koffie/amaretto onder het deeg. 

Klop de eiwitten stijf en spatel mooi onder het deeg. 

Schep het deeg in de taartvorm en dek af met alufolie of bakpapier. Let op: dit kan in je deeg gaan plakken bij het bakken, dus vet het papier in met beetje olie.

Bak 30'' op 220°C, neem papier weg en bak nog 10 min op 220°C, kijk naar de kleur van je deeg en schat in of de temperatuur niet lager moet, mijn oven bakt nogal hevig heb ik de indruk, dus ik zet iets lager.

Doe de breinaald test, haal de taart uit de oven als ze gaar is, laat afkoelen.

Deze taart is beter de volgende dag, en nog beter de dag daarna, dus hou er rekening mee als je bezoek zou krijgen.

Smakelijk.