Zoeken in deze blog

donderdag 12 november 2009

Lasagne met vis.

400 gr kabeljauw
200 gr zalmfilet
2 preiwitten
2 uien
3 wortelen ( eventueel vervangen door drie vleestomaten )
300 gr verse spinazie
1 teentje look
vellen lasagne ( 6 )
200 gr kaas
20 dl court-bouillon
3,5 dl visfumet
3,5 dl kreeftensoep ( blik )
5 dl room
100 gr boter
100 gr bloem
5 cl olijfolie
cayennepeper
0,5 el marjolein

Groenten gaar stoven in olijfolie en kruiden met peper en zout. Spinazie laten gaar stoven in olijfolie met teentje look.
Lasagnevellen laten koken en laten afkoelen.
De vis laten gedurende 3 tot 4 min pocheren in de court-bouillon en laten uitlekken.
Blonde roux maken met de boter en bloem.
Kreeftensoep, visfumet en de room aan de kook laten komen, over de roux gieten, goed roeren en 20 min laten sudderen.
Kruiden met zout, peper en cayennepeper.

In een flinke ingevette schotel lasagne opbouwen: laag lasagnevellen, laag groenten, laag vis, laag saus, lasagnevellen etc.
Eindigen met een royale laag saus.
Kaas erover strooien en laten gratineren in oven op 200°C, gedurende 20 min.

Is normaal voor 4 personen maar valt zéér royaal uit.




Speculaas ( zachte )

630 gr bloem
140 gr amandelpoeder
3 tl. bakpoeder
6 tl. speculaaskruiden
1 tl. zout
340 gr boter
480 gr bruine suiker
3 eieren
240 gr geschaafde amandelen

Boter en suiker schuimig kloppen.
Eieren goed losslaan en onder boter/suikermengsel mengen.
Bloem vermengen met alle overige droge ingrediënten.
Bloemmengsel bij botermengsel doen.
goed kneden.
Bol vormen en liefst één nacht in koelkast laten koelen.

Bolletjes van 45 gr afwegen en op bakplaat 20 minuten op 170°C ( warme lucht ) bakken.