Zoeken in deze blog

woensdag 10 februari 2021


Volkorenbrood met pitten, zaden en havervlokken. ( Uit: Brood uit eigen oven, p. 64 van: Levine van Doorne.)

 

De hoeveelheid is voor 1 groot brood van 960 gr.

Je kan alles vermenigvuldigen, delen, de baktijd blijft gelijk, de kneedtijd en rijstijden ook …

 

Er wordt gewerkt met een voordeeg: dit is lijk het woord zegt: op voorhand gemaakt… 6 of 8u, staat het koeler dan kan het langer op voorhand, normaal zet je het gewoon in de keuken en blijft er af.

Het voordeel van poolijs is dat je brood meer smaak krijgt, een diepere smaak.

 

Poolish ( = voordeeg )

250 gr volkorenmeel

250 gr water ( kamertemperatuur)

1,5 gr droge gist.

 

Roer dit mooi onder elkaar, tot het gemengd is,( niet gaan kneden!) dek af met douchemuts of plasticfolie. Vet dit in anders gaat het kleven…

Dit gaat traag rijzen …

 

Deeg:

Doe bij de poolish:

100 gr water

250 gr volkorenmeel

2,5 gr droge gist

9 gr zout

15 gr ongezouten roomboter

10 gr chiazaad

25 gr pompoenpitten

30 gr zonnebloempitten

20 gr lijnzaad.

 

10 minuten kneden in Kenwood,niet op volle snelheid, traag en rustig. Blijf erbij, je weet nooit wat je kenwood gaat doen…  is een licht kleverig deeg. 

 

-1ste rijs: Doe het deeg in kom die met olie ingevet is en draai het er in om zodat alles mooi bedekt is met laagje olie. Dek af en laat rijzen: 45 à 60 minuten.

-Vormen: haal het deeg uit de kom, duw alle lucht eruit, laat het 20 min rusten.

Maak eerst je handen vettig met olie, en je werkblad ook: dan plakt je deeg niet. Ga je met bloem werken, tegen het plakken, krijg je meer en meer bloem in je deeg en dat is ook niet de bedoeling. Dit werkt ook veel properder dan met stoffige bloem.

 

Vorm het deeg, maak bovenkant nat en rol het door havervlokken en leg het in een bakvorm voor brood.

(Hoe je deeg vormt: kijk op internet, er zijn truken en tips in overvloed, want een mooi gevormd brood bakt ook veel mooier en gelijkmatiger.) 

 

2de rijs: dek deeg af en laat tweede keer rijzen: 60 minuten ongeveer.

 

Warm oven voor op 220 graden, of 200 graden indien je met warme lucht bakt. Doe braadslede in de oven, kook water ( 1,5 dl ) 

Zet het brood als het mooi gerezen is in de oven, giet kokend water in bakblik en sluit de deur van de oven direct.

Bak 20 minuten onder stoom, haal dan de bakschaal eruit, bak nog 20 of 25 verder.

 

Haal brood uit de vorm en laat koelen.

Je kan andere zaden nemen, wat je in huis hebt …

Noot: bij de eerste keer dat ik het bakte ( zie foto ) was het naar mijn zin niet soepel genoeg, ik denk dat ik ofwel iets meer vocht had moeten nemen en nog iets langer kneden... maar de smaak is uitstekend, de korst ook. Eventueel deeltje volkoren door tarwemeel vervangen...