Zoeken in deze blog

donderdag 9 december 2010

Kruimeldeeg

voor twee taarten:

300 gr zelfrijzende bloem
150 gr suiker
1 mespuntje zout
200 gr koude boter
1 zakje vanillesuiker
1 ei

Alles goed en snel mengen tot compact deeg.
In koelkast zetten om te laten rusten gedurende een uur.
Uitrollen tussen plastiekfolie en in de vorm leggen.
Vullen met appels, bessen, kaasmengsel ( zie kaastaart ) peren ... naargelang seizoen en smaak of goesting.
Bakken op 170 graden gedurende 70 minuten.

zondag 5 december 2010

Rozijnenmannetjes

625 gr bloem
17 gr droge gist
31 gr suiker
1 tl zout
2,75 dl  melk
1 ei
150 gr boter
150 gr parelsuiker
150 rozijnen
1 ei om te bestrijken

Deeg maken:
bloem met lauwe melk, ei, gist, suiker, losgeklopt ei en boter mengen. Goed kneden tot een soepel deeg.
30 '' laten rijzen onder een schone doek.

Opnieuw doorkneden, rozijnen en parelsuiker onder mengen, voorzichtig en traag.
Bolletjes van 100 gr afwegen ( je hebt er 14 van deze hoeveelheid ), rolletjes van maken, beentjes en armpjes snijden en op bakblik leggen om opnieuw te rijzen, 20 minuten.
Met losgeklopt ei bestrijken, 10 min laten rijzen en afbakken op 180°, gedurende 20 minuten.