Zoeken in deze blog

zondag 6 december 2015

Hertenragout

Hertenragout ( 4 Ć” 6 personen ) uit: Ambiance, uitgeprobeerd en goed gekeurd door broer Rik.

1,2 kg stoofvlees van hert
Marinade:
1 l rode wijn
2 grof gesneden uien
2 wortelen, grof gesneden
1 selderijstengel, grof gesneden
3 laurierbladeren, 4 takjes tijm, samen gebonden.

Laat het vlees een nacht marineren in dit alles, afgedekt in de koelkast.

Haal het vlees uit de marinade, zonder de groenten.
Zeef de marinade, laat ze even opkoken en schuim af.

Overige ingrediƫnten :
100 gr gerookte spekblokjes,
8 licht geplette jeneverbessen,
1 koffielepel licht geplette zwarte peperbollen,
2 tenen knoflook,
3 kruidnagels,
2 dl wildfond,
Beetje zwarte chokolade,
2 el gelei van rode bessen.

Verhit in een zware braadpan een beetje olie en kleur de spekblokjes. Haal ze uit de pan en schroei vervolgens het vlees aan alle kanten mooi dicht.
Giet de vetstif weg en doe vlees en spekblokjes in een zware gietijzeren pan, zorg dat de pan lekker warm is, anders schrikt het vlees.
Kleur vervolgens de wortel en ui aan in de pan en voeg bij het vlees.
Overgiet het vlees met de fond en marinade.
Voeg alle kruiden toe, ook het kruidentuintje uit de marinade. Je kan deze kruiden best in een speciaal kruidentuintje doen, dan kan je ze makkelijk verwijderen na de stooftijd.

Laat de ragout uren, 2 uur, heel zachtjes stoven onder deksel, roer af en toe heel voorzichtig om en voeg indien nodig een beetje water toe.

Haal het kruidentuintje eruit, voeg beetje chokolade, gelei toe en kruid af met zeezout en peper uit de molen.

Serveer met gewenste garnituur: aardappelen, puree, gebakken aardappelen, kroketjes.... Of een variant met pastinaak.
Appeltjes met veenbessen, gestoofde peertjes, spruitjes, champignons ... Naar eigen smaak en inspiratie.
Smakelijk!




Verhit wat olie in een zware ketel, kleur d