Zoeken in deze blog

maandag 19 augustus 2019

Pruimenplaatkoek - Menu, p. 2123 ' Pruimengebak uit Zuid - Tirol '

Dit is een oud recept, uit de kookboekenreeks Menu.

Het wordt gebakken op een bakplaat. Ik raad aan een lage en grote rechthoekige - vierkant kan ook als je geen rechthoekige hebt natuurlijk - bakvorm te nemen omdat daar de randen van opstaan, je deze vorm ook goed met bakpapier bekleden. Doe dat vooral, bakpapier gebruiken, spaart je afwas, ellende om de koek van de plaat te krijgen want pruimen willen nogal eens doorlekken...
Neem een vorm die de grootte van de bakplaat zo fel mogelijk benadert.

Nodig:
600 gr bakpruimen, of iets meer.
40 gr suiker gemengd met tl kaneel, over de schoongemaakte en in twee gesneden pruimen strooien en even laten trekken. Ik doe er ook altijd sap van 1 citroen over, geeft net iets meer pit. De citroen rasp je eerst, de rasp gaat in het deeg, we gooien niks weg ;)

Deeg:
200 gr roomboter
snuf zout
200 gr suiker
4 eidooiers
1/2 pakje bakpoeder
100 gr maizena
300 gr bloem
4 eiwitten

Klassiek roerdeeg maken:
boter schuimig kloppen, zout en suiker lepelsgewijs eronder mengen, eidooiers 1 voor 1 eronder mengen. Maizena, bloem en bakpoeder samen luchtig zeven, onder het deeg mengen, dit laatste rustig doen, niet wild kloppen en zeker niet te lang kloppen, gewoon ondermengen; vergeet de citroenrasp niet!
Tip: het sap dat ondertussen uit de pruimen is gekomen, giet dat af, vang het op en meng dat ook onder je deeg ... geeft ook weer net dat ietsjes meer smaak.
Klop de eiwitten stijf en meng ze onder het deeg.

Het bakblik heb je ondertussen bekleed met bakpapier. Nu komt het moeilijkste deel, geloof me, het is effe knoeien...
Doe 3/4 van het deeg - doe dat op het oog, zo nauw komt dat niet - op de bakplaat en smeer dat gelijkmatig uit. Dit is effe zoeken hoe je dat best doet, spatel, vork, whatever, het smeert niet makkelijk uit, dus effe doorbijten. Ik probeerde de laatste keer een spuitzak, dat ging op zich wel goed maar ideaal is het nu ook weer niet ....

Ondertussen is de oven op 180°C voorverwarmd. Schuif de bakplaat in de oven en bak 10 minuten.

Neem dan het blik uit de oven, oppassen: is heet, je verbrandt je snel.
Leg nu een beetje deftig natuurlijk de pruimen erop, ik doe het in lange rechte rijen, dan kan je die rijen volgen achteraf als je de koek wil versnijden.
De rest van het deeg verdeel je ook over de pruimen. Dit is weer effe knoeien, dit gaat niet vlotjes maar troost je, door het bakken rijst alles en zie je niet meer hoe je knoeide :)
Deze keer bakken we 50 minuten, hou het in het oog, als de randen te bruin worden zet dan je oven lager.

Als de koek gebakken is laat je hem effe koelen, en laat hem dan uitdampen.

Als hij afgekoeld is kan je hem in stukken verdelen, effe met decoreersuiker bestuiven en genieten maar!!

Je kan natuurlijk ook een ronde vorm gebruiken, neem dan twee vormen natuurlijk, kijk wat je hebt aan bakvormen en gebruik wat je hebt of kom effe langs, ik heb een kast vol vormen ;)
Tip: als je dan toch bezig bent, bak er twee tegelijk. Je bent toch bezig, de oven is toch warm, pruimen zijn er in het seizoen in overvloed, en je kan je buren en familie gelukkig maken.