Zoeken in deze blog

woensdag 9 maart 2011

Vlaaiendeeg " Bakboek "

Voor twee taarten/vlaaien van 26 cm diameter.

250 gr bloem
4 gr zout
12 gr krsitalsuiker
60 gr margarine of boter
100 ml water
1 ei ( 50 gr )
15 gr verse gist of 5 gr droge gist.

Bij gebruik van droge gist en keukenrobot:
In mengkom: bloem vermengen met gist.
Zout en suiker over de rand strooien,
boter in kleine vlokjes ook op de rand leggen.
In kuil in het midden, water, ei ( en gist bij gebruik van verse gist, gist oplossen in lauw water )
Beginnen kneden, langzaam 3 tot 5 minuten;
Alles kneden tot homogeen deeg: ( manueel: 15 minuten, machinaal 5 tot 6 minuten in iets hogere versnelling )
Niet te lang kneden, dan wordt het deeg te elastisch en laat zich niet goed uitrollen.
Opbollen en minstens 15 min onder doek of folie laten rusten.

Twee taartvormen lichtjes invetten.
Deeg gelijkmatig uitrollen op 3 mm dikte.
Deeg in de vormen leggen, randen mooi afsnijden.
Randen doreren met een losgeklopt ei..
Vullen met fruit, rijstpap, kaastaartvulling of iets anders.
Afbakken in oven van 180°C, 20 tot 25 minuten.