Zoeken in deze blog

zondag 22 januari 2023

Chocoladetaart familie Baldewijns (via Ellen Baldewijns)

 Deze chocoladetaart is een degelijk familierecept dat van moeder op dochter wordt doorgegeven, ze is heerlijk :)

voor een springvorm van 26 cm diameter heb je nodig:

150 gr zwarte chocolade ( 6 repen ), 150 gr melkchocolade ( 6 repen )

500 gr margarine ( Planta )

250 gr bloemsuiker

6 eieren

3 dozen madeirakoekjes.


Smelt eerst de chocolade au bain-marie, de twee soorten chocolade bij elkaar.

Zet de chocolade effe apart van de warmtebron... hij moet beetje koelen, roer regelmatig losjes om.

Daarna zet je al je koekjes in de springvorm rondom rechtop ( snij een klein stukje af van de koekjes aan één kant, dan blijven ze beter staan...)

Leg de bodem ook vol koekjes, verkruimel desnoods een aantal koekjes om de gaatjes te vullen.

Klop de margarine met de bloemsuiker goed door elkaar in de mengkom van je keukenrobot. Gebruik hier de klopper voor.

Doe de chocolade erbij, weer goed door laten kloppen.

Doe er een snuf zout bij.

Klop de zes eidooiers los - het wit hou je apart voor seffens - en meng onder het chocolademengsel.

Ondertussen klop je de eiwitten stijf in een aparte kom, en dan meng je dit voorzichtig onder het mengsel, doe dit misschien best met de hand, spatelend, of anders gebruik je de K-klopper van de Kenwood en laat je het mengen op de laagste stand. 

Doe de helft vh chocolademengsel voorzichtig over in de vorm, leg weer een laag koekjes, dan de rest van je chocolademengsel.

Dek af en laat opstijven in de koelkast, minstens een aantal uur. Je kan dit gerust de dag ervoor maken, das geen probleem.

Voor gebruik neem je de rand van de vorm weg, en versier naar smaak of inspiratie van het moment met toefjes slagroom, chocoladekrullen, hagelslag, amandelschaafsel ....

Smakelijk!!!