Zoeken in deze blog

vrijdag 4 december 2020

Citroen - plattekaastaart: Mares favoriet.

Eenvoudige citroen- kwarktaart, met koekjesbodem en gelatine.
Je kan spelen met de koekjes: lotuskoekjes, Mariakoekjes ( ik neem meestal 50/50 ) ...
Is voldoende voor een taart van 24 cm diameter.

Bodem:
150 ge boter - smelten in microgolf
200 gr koekjes: fijn gemalen 
snuf zeezout

Alles goed mengen en in de bodem van de vorm aandrukken.
Minstens 15 minuten laten harden in de koelkast.

Vulling:

12 gr gelatine laten weken in kom met koud water
3 citroenen, rasp er twee van, pers ze alle drie. Zeef het sap, vang het op en verwarm het. 
500 gr platte kaas ( volle )
250 gr mascarpone
2,5 dl room
220 gr fijne suiker
vanillestokje

De kaas opkloppen in de Kenwood met de garde, met de suiker, voeg de citroenzeste toe.
Meng er het vanillemerg onder.
Warm een bodempje citroensap, los er in uitgeknepen gelatine in op, voeg de rest van het citroensap erbij, en meng alles onder de kaasmengeling.
Klop de slogroom lobbig maar zeker niet stijf, meng onder het kaasmengsel.

Giet alles in de vorm, laat opstijven, minstens vier uur, ik laat een nacht opstijven.
Decoreer naar wens.

Je kan ook kattetongen langs de rand zetten, of speculaasjes voor de liefhebbers, zelfgebakken koekjes, waar je ook maar zin in hebt.
Werk netjes, zorg dat het fris wordt opgediend.